ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΥΟΔΕΡΜΑ

 Ως  πυόδερμα ορίζεται μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος. Πυόδερμα μπορεί επίσης να αναφέρεται ως κηρίο, ειδικά σε νεαρά κουτάβια.

 Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της πυοδέρματος;Τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα που σχετίζονται με το πυόδερμα είναι βλατίδες ή φλύκταινες που σχηματίζονται στο δέρμα. Αυτές είναι βλάβες που συχνά να μοιάζουν με «σπυράκια» στον άνθρωπο. Είναι πιο συχνά κόκκινο έπαρμα του δέρματος με ένα λευκό πύον στο κέντρο. ʼλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυκλικές κρούστες, ξηρά, λεπιοειδή μπαλώματα του δέρματος, τριχόπτωση και κνησμός. Σε κοντού τριχώματος  φυλές το τρίχωμα μπορεί να φαίνεται  να προεξέχει ή να «κολλήσει επάνω» σε περιοχές του δέματος  ή μπορεί να εμφανίζεται σαν μια ετερόκλητη τριχόπτωση (σκοροφαγωμένο).                 

 Πώς μπορεί ο σκύλος να εμφανίσει πυόδερμα ; Η βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος εμφανίζεται όταν η επιφάνεια του δέρματος έχει ραγάδες, το δέρμα έχει τραυματιστεί ή υπάρχει  χρόνια έκθεση σε υγρασία, τα φυσιολογικά βακτήρια του δέρματος έχουν τροποποιηθεί, η ροή του αίματος στο δέρμα έχει απομειωθεί ή το ανοσοποιητικό σύστημα έχει κατασταλεί. Το πυόδερμα συχνά είναι δευτερεύουσα επιπλοκή σε αλλεργική δερματίτιδα και αναπτύσσεται στις εκδορές που υπάρχουν στην  επιφάνεια του δέρματος που συμβαίνουν από το ξύσιμο. Τα κουτάβια συχνά αναπτύσσουν πυόδερμα σε τμήματα του σώματος με αραιά μαλλιά, σε τομείς όπως η βουβωνική χώρα και στις μασχάλες. Οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, οι μυκητιακές λοιμώξεις του δέρματος,τα ακάρεα, οι νόσοι του θυρεοειδούς, οι ορμονικές δερματοπάθειες , η κληρονομικότητα και πολλά φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του κατοικίδιου ζώου σας να  αναπτύξει πυόδερμα.Η διάγνωση συχνά βασίζεται σε κλινικά σημεία του κατοικίδιου ζώου  και το ιατρικό ιστορικό. Επίσης γίνονται πρόσθετες δοκιμές όπως εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει μια ενδοκρινική ασθένεια, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή την νόσο του Cushing, την εξέταση του δέρματος για ακάρεα, το τεστ ευαισθησίας στα αντιβιοτικά, και τέλος καλλιέργειες μυκήτων. Στις περιπτώσεις που σχετίζονται με αλλεργική δερματίτιδα,δοκιμές ευαισθησίας εαν είναι δυνατόν μπορούν να διενεργηθούν για τον προσδιορισμό της συγκεκριμένης ευαισθησίας του σκύλου σας.

 Η τυπική θεραπεία για πυόδερμα είναι αντιβιοτική θεραπεία για τουλάχιστον δύο έως έξι εβδομάδες. Σε χρόνιες ή υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να εκτελεσθεί μια καλλιέργεια του δέρματος και τεστ ευαισθησίας στα αντιβιοτικά για να διασφαλιστεί ότι είναι σωστό το αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται. Τοπική θεραπεία περιλαμβάνει σπρέι και φαρμακευτικά  σαμπουάν. Επιπλέον, είναι σημαντικό το κατοικίδιο ζώο σας να έχει καθαρό, στεγνό, υπόστρωμα. Οι περισσότερες περιπτώσεις πυοδερματίδος έχουν καλή πρόγνωση .

 

ΠΕΤΡΟΣ Σ. ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑΣ  
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ 

 

 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Π. ΤΣΑΛΔΑΡΗ 8, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΗΛ. 210 57 22493 - 210 5762740
Καθημερινά 9.00 - 1.30 το πρωί
& 5.00 - 8.00 το απόγευμα
Σάββατο 10.00 - 1.00 το πρωί
   
Copyright © 2013 ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. All Rights Reserved   Κατασκευή ιστοσελίδων HellasSITES