ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΡΒΑ

 Η μόρβα είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος που προσβάλλει τον σκύλο και άλλα είδη ζώων. Είναι μια ανίατη, πολυσυστηματική νόσος που προσβάλλει το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τις περισσότερες φορές οδηγεί στον θάνατο του προσβεβλημένου ζώου. 

Πώς γίνεται η μετάδοση  της νόσου:

 Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως από την άμεση επαφή μεταξύ ενός ευπαθούς σκύλου και ενός σκύλου που νοσεί. Ο βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε μικρές αποστάσεις.

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της νόσου;
 Όπως με όλες τις μολυσματικές ασθένειες, τα κλινικά συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν. Τα κύρια κλινικά συμπτώματα είναι διάρροια, έμετος, παχύ κίτρινο έκκριμα στα μάτια και τη μύτη, βήχας και σε σοβαρές περιπτώσεις, νευρολογικά συμπτώματα. Τα σκυλιά που επιβιώνουν από την ασθένεια συχνά μένουν με νευρικές διαταραχές, μυϊκές συσπάσεις (χορεία) και επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις.

Υπάρχουν και άλλες ασθένειες που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα;
 Υπάρχουν πολλές ασθένειες που προκαλούν διάρροια, εμετό και παρόμοια αναπνευστικά και νευρολογικά συμπτώματα.
 
Ποια είναι η θεραπεία;
 Όπως με τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς, αλλά βοηθούν στον έλεγχο των δευτερογενών βακτηριδιακών επιπλοκών  που συμβαίνουν συχνά. Η θεραπεία για την μόρβα  έχει ως στόχο να συμβάλει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με την εντατική νοσηλευτική φροντίδα του ζώου και την συμπτωματική θεραπεία για τον έμετο, διάρροια, βήχα και επιληπτικών κρίσεων.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε  το σκυλί μας από τη μόλυνση;
 Ευτυχώς έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια για την πρόληψη αυτής της θανάσιμης ασθένειας. Αυτά τα εμβόλια χορηγούνται σε κουτάβια μαζί με άλλα εμβόλια ρουτίνας, επιπλέον εμβόλιο κατά της μόρβας πρέπει να γίνεται και  σε ενήλικες σκύλους. Ο κτηνίατρός σας θα καθορίσει τη συχνότητα των αναμνήστικων εμβολιασμών  για το σκύλο σας.  

Πόσο συχνή είναι η μόρβα;
 "Λόγω της ευρείας χρήσης  των εμβολίων, είναι πολύ λιγότερο συχνή από ότι ήταν στη δεκαετία του 1970.". Εξακολουθεί να υπάρχει όμως σε πληθυσμούς όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στα αδέσποτα σκυλιά. Ο ιός μπορεί να παραμείνει υπό λανθάνουσα μορφή σε σκύλους φορείς και στην άγρια πανίδα. Είναι σημαντικός ο εμβολιασμός του πληθυσμού των σκύλων μας για την πρόληψη της νόσου του Carre, ώαστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση της ως η κύρια αιτία θανάτου των νεαρών σκύλων.
 
ΠΕΤΡΟΣ Σ. ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Π. ΤΣΑΛΔΑΡΗ 8, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΗΛ. 210 57 22493 - 210 5762740
Καθημερινά 9.00 - 1.30 το πρωί
& 5.00 - 8.00 το απόγευμα
Σάββατο 10.00 - 1.00 το πρωί
   
Copyright © 2013 ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. All Rights Reserved   Κατασκευή ιστοσελίδων HellasSITES