ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η PARVO ΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ 'ΤΥΦΟΣ';

 Parvo, ή ο παρβοϊός του σκύλου (CPV) ή τύφος ,είναι μια σχετικά νέα ασθένεια που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε σκύλους το 1978. Λόγω της σοβαρότητας της νόσου και την ταχεία εξάπλωση της μέσω του πληθυσμού των σκύλων, ο τύφος προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Ο ιός που προκαλεί αυτή την ασθένεια είναι παρόμοιος με αυτόν της πανλευκοπενίας των αιλουροειδών. Εικάζεται ότι ο ιός του σκύλου είναι μια μετάλλαξη του ιού των αιλουροειδών. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά.Υπάρχουν διάφορα στελέχη του παρβοϊού του σκύλου με διαφορά μεταξύ τους ως προς την λοιμογόνο δράση και ένταση.

Πώς ένας σκύλος μπορεί να  μολυνθεί από παρβοϊό;Η κύρια πηγή του ιού είναι τα περιττώματα των μολυσμένων σκύλων. Ο ιός αρχίζει να υπάρχει στα κόπρανα λίγο πριν τα πρώτα κλινικά συμπτώματα. Η ανάπτυξη και η απέκκριση συνεχίζεται για περίπου δέκα ημέρες. Τα ευαίσθητα σκυλιά μολύνονται με την κατάποση του ιού. Μετά την κατάποση, ο ιός μεταφέρεται στο έντερο, εισβάλλει στο εντερικό τοίχωμα και προκαλεί φλεγμονή.Ο ιός  είναι πολύ ανθεκτικός στο περιβάλλον και στην επιδράση της θερμότητας, στα απορρυπαντικά, στο αλκοόλ, και πολλά απολυμαντικά, αντίθετα από τους περισσότερους ιούς. Όμως  1:30 διάλυμα χλωρίνης τον καταστρέφει. Ζωντανός ιός έχει ανακτηθεί από επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με περιττώματα σκύλου, ακόμη και μετά από τρεις μήνες σε θερμοκρασία δωματίου.Λόγω της σταθερότητάς του στο περιβάλλον, ο ιός μεταδίδεται εύκολα με τις τρίχες ή τα πόδια των μολυσμένων σκύλων, ή με τα παπούτσια, τα ρούχα και άλλα αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από κόπρανα μολυσμένων ζώων. Η άμεση επαφή μεταξύ των σκύλων δεν απαιτείται να εξαπλωθεί ο ιός. Τα σκυλιά που μολύνονται με τον ιό θα εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα συνήθως και θα αρρωστήσουν μέσα σε έξι έως δέκα ημέρες μετά την έκθεση σε αυτόν.

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της parvo εντερίτιδας ;
 Τα κλινικά σημάδια και τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να ποικίλουν, αλλά γενικά περιλαμβάνουν σοβαρούς εμετούς και διάρροια. Η διάρροια συχνά έχει μια πολύ ισχυρή και δυσάρεστη  οσμή, μπορεί να περιέχει πολλές βλέννες με αίμα ή να είναι εξ' ολοκλήρου αιματηρή. Επιπλέον, τα σκυλιά παρουσιάζουν μια πλήρη έλλειψη όρεξης, σημειώνεται νωθρότητα, κατάπτωση και ίσως πυρετός. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι  πολλά σκυλιά δεν παρουσιάζουν όλα τα κλινικά συμπτώματα, αλλά ο εμετός και η διάρροια είναι τα πιο κοινά και συνεπή σημάδια. Ο εμετός αρχίζει συνήθως πρώτα. Ο ιός Parvo μπορεί να επηρεάσει τα σκυλιά όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνός σε μη εμβολιασμένα σκυλιά μικρότερα του ενός έτους. Νεαρά κουτάβια μικρότερα των πέντε μηνών είναι συνήθως τα πιο  σοβαρά περιστατικά και το πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Κάθε μη εμβολιασμένο κουτάβι που εμφανίζει τα συμπτώματα της, εμετό ή διάρροια θα πρέπει να ελέγχεται για CPV.
Μπορεί  η parvo εντερίτιδα να αντιμετωπιστεί με επιτυχία;
 Ο ιός δεν προκαλεί άμεσα τον θάνατο. Προκαλεί απώλεια του βλεννογόνου της εντερικής οδού και καταστρέφει ορισμένα στοιχεία των κυττάρων του αίματος. Το αποτελέσμα είναι εντερική βλάβη και σοβαρή αφυδάτωση (απώλεια υγρών), ηλεκτρολυτών (νάτριο και κάλιο) και μόλυνση στην κυκλοφορία του αίματος (σηψαιμία). Στην περίπτωση της σηψαιμίας, τα βακτήρια που φυσιολογικά ζουν στον εντερικό σωλήνα είναι σε θέση να μπουν στο αίμα. Αν αναπτηχθεί σηψαιμία, ο σκύλος είναι πιθανό να πεθάνει.Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι να διορθώθει η αφυδάτωση και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Αυτό απαιτεί τη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι μεταγγίσεις πλάσματος μπορεί να βοηθήσουν. Τα αντιβιοτικά και τα αντί-φλεγμονώδη φάρμακα χορηγούνται για την πρόληψη ή τον έλεγχο της σηψαιμίας. Τα αντισπασμωδικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για να αναστείλλουν τη διάρροια και τους εμέτους, που επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης;
 Τα περισσότερα σκυλιά με parvo λοίμωξη θα  ανανήψουν εάν χρησιμοποιηθεί επιθετική θεραπεία και εάν η θεραπεία ξεκινήσει πριν από σοβαρή σηψαιμία και αφυδάτωση. Για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, μερικές φυλές, και ιδίως το Rottweiler, Doberman Pinscher και αγγλική Springer spaniel, έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό, τι άλλες φυλές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κουτάβια που δεν έχουν βελτιωθεί με την τρίτη ή τέταρτη ημέρα της θεραπείας δέν έχουν καλή πρόγνωση.
 
Μπορεί η parvo εντερίτιδα να προληφθεί;
  Η καλύτερη μέθοδος για την προστασία του σκύλου σας ενάντια στη μόλυνση  είναι ο σωστός εμβολιασμός. Τα κουτάβια  εμβολιάζονται για τον ιό τής parvo εντερίτιδας ως μέρος των πολλαπλών εμβολίων τους
 
ΠΕΤΡΟΣ Σ. ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑΣ 
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Π. ΤΣΑΛΔΑΡΗ 8, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΗΛ. 210 57 22493 - 210 5762740
Καθημερινά 9.00 - 1.30 το πρωί
& 5.00 - 8.00 το απόγευμα
Σάββατο 10.00 - 1.00 το πρωί
   
Copyright © 2013 ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. All Rights Reserved   Κατασκευή ιστοσελίδων HellasSITES