ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΙΤΙΔΑ ;
 Ο όρος κολίτιδα αναφέρεται απλά σε φλεγμονή του παχέος εντέρου, πιο συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάρροια ή μαλακά κόπρανα που συνδέονται με πρόβλημα από το παχύ έντερο. 
Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της κολίτιδας;
 Συνήθως παρατηρούμε μικρές ποσότητες  ημι-σχηματισμένων ή υγρών περιττωμάτων. Πολλά σκυλιά εμφανίζουν τεινεσμούς κατά τη διάρκεια και μετά την αφόδευση, και μικρές ποσότητες φωτεινό κόκκινο αίμα στο τέλος της αφόδευσης.Σε πολλές περιπτώσεις χρόνιας κολίτιδας παρατηρείται βλέννα ή λίπος. Σε λιγότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων κολίτιδας εμφανίζεται και εμετός. Η απώλεια βάρους είναι σπάνια.
Τι προκαλεί την κολίτιδα;
 Τα αίτια της κολίτιδας είναι το άγχος, οι λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένων Salmonella, Clostridium, και Ε. coli) και τα παράσιτα ( Giardia, Cryptosporidium και αγκυλόστομα κλπ.), τραύματα, αλλεργίες και πρωτογενείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Κολίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει η κατάποση μολυσμένων τροφίμων, η επαφή με σκυλιά που έχουν πρόβλημα ή μετά από χρόνια έκθεση σε υγρό περιβάλλον.
Όποια και αν είναι η αιτία, η φλεγμονή του παχέος εντέρου επιφέρει μειωμένη απορρόφηση ύδατος και μειωμένη ικανότητα να αποθηκευθούν περιττώματα στο κόλον. Αυτό προκαλεί το κλασικό σύμπτωμα των συχνών μικρών ποσοτήτων διάρροιας, συχνά με βλέννα ή αίμα.
Διάγνωση της κολίτιδας
 Η διάγνωση της κολίτιδας βασίζεται στά κλινικά συμπτώματα και το ιστορικό του κατοικίδιου ζώου, μικροσκοπική αξιολόγηση των κοπράνων, εξέταση του ορθού, κυτταρολογική εξέταση και εξετάσεις αίματος. Πρόσθετες δοκιμές μπορεί να κριθούν αναγκαίες όπως ακτινογραφίες για την εξέταση του παχέος εντέρου και του εντερικού σωλήνα γενικώς, κολονοσκόπηση και βιοψία του παχέος εντέρου, υποκλυσμός με  βάριο ή και υπερηχογράφημα της κοιλιάς. Οι δοκιμές αυτές είναι σημαντικές για  να αποκλεισθούν παθήσεις, όπως όγκοι ή πολύποδες του παχέος εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εγκολεασμό κλπ
                                        
 
Θεραπεία της κολίτιδας
 Η συγκεκριμένη αιτία της κολίτιδας θα υπαγορεύσει και την κατάλληλη θεραπεία. Η μη-ειδική θεραπεία περιλαμβάνει νηστεία για 24-48 ώρες, τροφές με χαμηλή περιεκτηκότητα σε λίπος, ή υποαλλεργική διατροφή και αύξηση της διατροφικής περιεκτικότητας σε ίνες. Αντιμικροβιακά φάρμακα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τη διάγνωση. Αντι-φλεγμονώδη ή ανοσοκατασταλτικά  σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νόσων ή ανοσοδιαμεσολαβούμενης κολίτιδας. Φάρμακα που τροποποιούν την κινητικότητα του εντέρου και μπορουν να παρέχουν συμπτωματική ανακούφιση.
Η εξέλιξη της νόσου
 Για τα περισσότερα σκυλιά με κολίτιδα, η πρόγνωση είναι εξαιρετική για ταχεία ανάρρωση. Το άγχος είναι μία από τις κύριες αιτίες της κολίτιδας σε σκύλους και με μια απλή αλλαγή στη διατροφή και τα κατάλληλα φάρμακα για την επίλυση της φλεγμονής ή της λοίμωξης του παχέος εντέρου τα περισσότερα σκυλιά επανέρχονται στο φυσιολογικό μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες. Χρόνιες, σοβαρές ή υποτροπιάζουσες περιπτώσεις θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων όπως έχουν ήδη αναφερθεί για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία και η κατάλληλη θεραπεία.  

 ΠΕΤΡΟΣ Σ. ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑΣ

  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Π. ΤΣΑΛΔΑΡΗ 8, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΗΛ. 210 57 22493 - 210 5762740
Καθημερινά 9.00 - 1.30 το πρωί
& 5.00 - 8.00 το απόγευμα
Σάββατο 10.00 - 1.00 το πρωί
   
Copyright © 2013 ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. All Rights Reserved   Κατασκευή ιστοσελίδων HellasSITES